Sven på resa
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
VILDA VACKRA VÄSTRA IRLAND (våren 2015 )
Mjukt böljande gröna kullar, karga klippor, fridfullt betande får och häftiga surfvågor. På västra Irlands slingrande kustvägar hinner du aldrig bli uttråkad av enahanda vyer.
Natursköna vandringar och vyer.     FOTO: ELISABETH WIKSTRÖM
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
VÄLSKYLTADE WILD ATLANTIC WAY som den 250 mil långa vägsträckan utmed Irlands Atlantkust kallas, är inget man avverkar i ett nafs. Det gäller att välja. Vi siktar in oss på den sydvästliga delen med Ring of Kerry, Skelligöarna och Dinglehalvön.
I och med SAS direktflyg mellan Stockholm och Shannon (från 1/8 2017) blir denna region väldigt lättillgänglig.
Hyr cykel eller bil och var beredd på hårnålskurvor, smala vägar och vänstertrafik. Plus en hel del andra vägtrafikanter på de populäraste ställena. Buss kombinerat med vandring på småvägar kan ta dig bortanför de stora stråken. För snabb och bekväm tillgång till regionens höjdpunkter finns även lokala arrangörer. Rundresa i minibuss med boende, måltider, inträden finns som paket. Initierad guidning, goda och intressanta historier får du då på köpet.
Här är några ställen att pricka in på en femdagars rundresa utan stress.

KILLARNEY - GREVSKAPET KELLY
Nationalparken Killarney ligger utmed Ring of Kerry, en välkänd turistväg som går i en cirkel. Här finns också Irlands längsta sammanhängande vandringsled på 215 kilometer. Inne i parken går att hyra cykel med guide eller vandra runt själv på lummiga skogsstigar. Här betar vilda hjortar i gläntorna, och här i Irlands första nationalpark finns ett viktigt och unikt ekosystem med ovanlig växlighet, grottor, vattenfall och sjöar. Tillika med välskötta planteringar kring slottet.

SKELLIG-ÖARNA
Karga vindpinade ön Skellig Michael är känt för sitt medeltida kloster, att det är ett världsarv och numera också från två Star Wars-filmer. Där är ön ett ensligt gömställe ”i en galax långt borta”. Skellig Michael och systerön Little Skellig är obebodda, här häckar bara fåglar. Ofta är omöjligt att landstiga på grund av hög sjö. Men likväl är kuststräckan värd en omväg. Fiskebyn Portmagee har flera trivsamma hotell – Moorings rekommenderas både för mat och boende. Båtarna utgår från hamnen till Skelligöarna om vädret tillåter. Om inte, erbjuder halvön Valentia på andra sidan bukten en lätt vandring med finfina vyer ut mot öarna.

DINGLE
I Dingle är det extremt pubtätt med 29 pubar på knappt 2 000 invånare, men de är välbesökta. Sommarhalvåret översvämmas ju stan av turister. Varenda kväll finns levande musik på flera av pubarna. Mest känd är anrika Dick Mack i ett före detta skomakeri och det syns fortfarande i inredningen. Atmosfären är livlig och välkomnande vart du än går. Precis som pubkulturen är på Irland.
Dagtid kan man låta sig underhållas av flasknosdelfinen Fungie som gjorde Dinglebukten till sitt revir redan för 32 år sedan. Han leker gärna kring turbåtarna. Dingle lockar även med kulinariska djupdykningar, utan bottennapp. Inte minst är fisk- och skaldjursrätterna delikata. Glassen får vi heller inte glömma. Den lokala kedjan Murphys har flera glassbutiker i centrala lägen.
Stanna gärna i Dingle två-tre nätter. Stan är en utmärkt bas för utflykter i regionen. Som till de vidsträckta stränderna. Inch beach för salta bad, superba ostron och surfing. Ventry beach för ridning.

KELKEES KLIPPOR
Den dramatiska kustlinjen vid Cliffs of Moher, där klipporna stupar rätt ner i Atlanten lockar dagligen tusentals turister. För något mindre dramatik, om du vill slippa trängas, bege dig istället till Kelkee Cliffs på en avstickare mellan Dingle och Shannon. Här går att välja mellan att vandra fem kilometer eller åtta kilometer i en loop. Loopen börjar och slutar vid Diamond Rocks Café som för övrigt serverar en grym banankaka!

SLOTTET BUNRATTY
Ett medeltida restaurerat slott på bekvämt avstånd från Shannon flygplats. Kvällstid iscensätts här en kunglig bankett komplett med musik, måltid och narrspel. Det är inte omöjligt att du dras in i showen och får sitta vid honnörsbordet som kung eller drottning. Eller hamnar i fängelsehålorna.../ELISABETH WIKSTRÖM
TA DIG HIT:

FLYG
Direkt Stockholm-Shannon med SAS (från 1/8) tar under 3 timmar. Flera bolag trafikerar också Dublin om man vill ta sig västerut därifrån.
BIL
Färjetrafik finns från Bretagne och Normandie i Frankrike.

TA DIG RUNT:
Bussnätet är väl utbyggt till de större orterna på västra Irland. Annars hyra bil, eller cykel. Det finns bra utbud av dagsutflykter, t ex från Dingle. Hela rundresan i paket från/till Dublin med mycket naturupplevelser på programmet har Vagabond Tours. Eller Driftwood Tours, med promenader snarare än vandring.ÄTA:
Förväxla inte irländsk mat med det stabbiga brittiska köket, även om man även här kan hitta fåraherdens paj på pub- och lunchmenyn. Mycket fisk och skaldjur, lamm, förstås. Höga ambitioner, lätt handlag, fina råvaror, det är irländsk mat i ett nötskal.

DRICKA:
En Guiness som stått och vilat några minuter efter upphällningen är självklar. Annars har även mikrobryggeritrenden nått Irland. Botanisera! Och är det nånstans du ska dricka en Irish coffee så är det väl här.