Sven på resa
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
CAMPING PÅ TYSKLANDS RIVIERA (publiceras våren 2015 )
Ön Rügen lockar med kritvita sandstränder, cykelleder och vandringar vid havet. Här finns mondäna badorter med shoppingarkader, nöjesliv och vattensport, men också naturcampingar vid milslånga stränder där du lätt hittar din egen plätt.
Naturliga bad och camping på tyska Rügen.     FOTO: ELISABETH WIKSTRÖM
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
BILRESAN FLYTER PÅ FINT med två avbrott i körandet. Först på färjan från Sverige till Danmark och sedan Danmark-Tyskland där överfarten ligger rätt i tid för en läcker lunchbuffé. Från Rostock är inte långt kvar till Rügen, vi anländer i kvällningen till campingen. Utrustade med ett elektroniskt passerkort och en karta kör vi in och lokaliserar vår plätt i en glänta mellan ståtliga tallar. Upp med tältet, ut med bilen till parkeringen och så en snabbtitt på havet före middagen. Kartan konsulteras och vi hittar hela tre restauranger och en matbutik inne på campingen. En upptrampad stig mellan tält och husvagnar leder fram till pizzerian och fiskrestaurangen och det är den vi väljer. Två sorters fisk finnes och de tillreds enligt önskemålen stekt eller friterat.
TILLBEHÖREN ÄR REMOULADSÅS, pommes frites och en anspråkslös gurkskiva bredvid en tomatklyfta. Ser fantasilöst ut, men är gott och fräscht.
På Rügen finns bortemot 20 campingplatser. Camp Nonnevitz längst i norr på halvön Wittow är en favorit bland naturälskare, hundägare och naturister. Man bor skyddad för väder och vind i skogsdungarna intill stranden, som är bred och till synes oändlig åt båda håll. Härligt!
Direkt efter morgonkaffet tillagat på medhavt gasolkök och pinfärska brötchen från bakstugan packar vi ner badkläderna och beger oss österut mot Kap Arkona, udden med fyrarna och de branta klinterna som är ett av Rügens populäraste besöksmål.
PÅ DITVÄGEN HÅLLER VI oss till cykelleder och vandringstigar uppe på höjden, genom skönt skuggiga skogspartier och förbi solbelysta fält. En kall öl och varm korv med bröd på uteserveringen nära fyrplatsen sitter fint efter tvåtimmarspromenaden.
Vi tar strandvägen på hemvägen och passar på att bada. Här är betydligt stenigare än vid Camp Nonnevitz men vi kommer nästan halvvägs innan det blir för många partier där vi bitvis klättrar över bumlingar och bitvis vadar. Så upp på vandringsleden igen och i rask takt hem till duschen.
VI FÅR NÅGRA TIPS på middagsställen från receptionen men beslutar att improvisera och styr bilen mot de små byarna utmed kusten. En "Fisch-Hütte" bredvid en fiskebåt, klassiska badhytter att sitta i och en kiosk där maten beställs får oss att tvärnita och köra in på parkeringen. Vi undviker det som ser ut som fiskpinnar - och potatismoset - och beställer samma typ av rätt som kvällen före. Inga krusiduller, men återigen gott och vällagat.
På campingen senare råder VM-feber, det går tydligen väldigt bra för Tyskland. Jublet från husvagnarna runt omkring hindrar oss dock inte från att somna sött.
EN POPPIGARE CAMPING på östra Rügen testar vi också. Göhren heter orten, som har både lång pir ut i havet, ångdrivet turisttåg, shoppingarkader och charmiga caféer och restauranger. Campingen ger oss tyvärr en glimt av massturismens baksidor med tafflig kvällsunderhållning och snorkigt bemötande i receptionen när de inte hittar vår bokning i systemet - och styvnackat vägrar tro att det finns nån.
Göhren är dock en bra bas om man vill besöka de anrika kurorterna längs ostkusten och de natursköna strövområdena kring det pampiga jakslottet Granitz. Vi kan varmt rekommendera ön Rügen som ett opretentiöst resmål med rivierakänsla nära Sverige.


/ELISABETH WIKSTRÖM
TA DIG HIT:

Färja Trelleborg-Sassnitz.
I Sassnitz som ligger på Rügen kan man hyra cykel. Ön har bra cykelvägar.

Färja Helsingborg-Helsingör eller Öresundsbron över till Danmark. I södra Danmark ligger Gedser dit färja går till Rostock.
Körtiden Rostock-Rügen med bil är knappt två timmar.

PRIS:
Två vuxna i tält & med bil.
Kostar 30 EUR/natt på Camp Nonnevitz, högsäsong.

SÄSONG:
En del campingar har öppet året runt, en del april-oktober.

KÄNDA SEVÄRDHETER:
Pirerna
Sellin eller Binz har båda flera hundra meter långa pirer med klassisk träpaviljong.

Rasender Roland
Ångtåg från Putbus till Göhren som passerar kurorterna Binz, Sellin och Baabe.

Jaktslottet Granitz
Slottets torn är öns högsta utsiktspunkt. Med vacker miljö både ute och inne.