Sven på resa
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
KINA FÖR NYBÖRJARE (publicerad När&Fjärran, Allas)
Kina är hett och på god väg att bli världens populäraste resmål. I Mittens väldiga rike finns något för alla smaker: Unik kultur, vacker natur, spännande mat, billig shopping, till och med en badort.
Paketresorna hit är prisvärda. Många kombinerar Peking i norr med tropiska ön Hainan längst i söder.
Tempel, mat och kinesiska muren är upplevelser som förgyller Kinaresan.     FOTO: ELISABETH WIKSTRÖM
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
ALL-INCLUSIVE OCH RUNDRESA i grupp. Låter det kanske dyrt och tråkigt?
Men på första Kina-resan är det faktiskt en god idé. Grupprabatter på inrikesresor och boende håller priserna nere och i Peking med massa historiska sevärdheter på stor yta är transporterna mellan dem och guidningen ett plus. Speciellt om man har begränsat med tid och inte talar kinesiska. Ressällskap ingår, har man tur så är de kul.
En kall disig vinterdag i december landar vi så på Pekings flygplats, en liten grupp på åtta svenskar. Guiden Fred möter upp med chaufför och minibuss som tar oss direkt till hutongerna.
Vips sitter vi två och två i cykelrickshaw invirade i täcken. Starka ben trampar iväg och släpper av oss vid ett lågt grått tegelhus. Lunch hos en familj står på programmet.
Lite tilltugg står redan framdukat och lektion nummer ett med ätpinnarna blir att jaga hala wokade jordnötter från ett gemensamt fat. Ångande, väldoftande rätter med kött och grönsaker kommer in allteftersom de blir klara, tillagade av sonen i huset.
SEDAN BLIR DET rundvandring till fots i Pekings gamla gränder, hutongerna som grundlades när mongolerna styrde Kina för drygt 700 år sedan.
Här finns högreståndsbostäder från de efterföljande Ming- och Qingdynastierna, men också små enkla byggnader, nästan ruckel. Just detta område är K-märkt att bevaras för eftervärlden medan andra rivs för att ge plats åt skyskrapor.
Vi blir visade några bostäder där prominenta personer bott och slutligen besöker vi en förskola för döva barn, som blygt sjunger för oss.
Sedan är dags för nästa anhalt på schemat, Lamatemplet Yonghegong.
Templet byggdes på 1600-talet och omvandlades till ett tibetanskt kloster år 1744. Religion ansågs som ett hot mot kommunismen under kulturrevolutionen, men nu är accepterat att utöva sin tro. Folk knäböjer i bön och tänder rökelse, munkar hasar runt i fotsida rockar.
LAMATEMPLET HAR FEM hallar, alla i olika arkitektur. Varje ny hall är större än föregående och graden av utsmyckning ökar med storleken. Den sista hallen är målad i rött, guld och blått och prydd med drakar och Fågel Fenix.
Här står Framtidens Buddha, 26 meter hög och skuren i ett enda stycke sandelträ som forslats hit från Tibet. Statyn är en present från sjunde Dalai Lama till Mingkejsaren år 1750 och en imponerande syn.
Fullproppade med intryck checkar vi in på hotellet, som ligger centralt och är stort och lyxigt. Utanför hotellet står uniformerade dörrvakter, som en buffert mellan hotellgäster och gatuförsäljare som viftar med Rolex-klockor, Gucci-väskor och Hermes-scarfs. Allt är kopior förstås.
Nästa dag flyger vi till tropiska ön Hainan, som ligger på samma breddgrad som Thailand. På Hainan är nio av tio turister kineser, de flesta övriga är ryssar. Trubadurerna på strandserveringen sjunger därför Kalinka för vår skull, och på restaurangerna blir de förvånade när vi avstår från vodka som måltidsdryck.
HAWAII-SKJORTOR ÄR VANLIGARE här än på självaste Hawaii. Hainan är ett populärt resmål för smekmånaden eller konferensen och de som hör ihop köper ofta likadana fritidsplagg, men nickar också i samhörighet med andra som bär samma mönster.
Bad och sol, barhäng och kortspel, jogging med tillhörande morgondopp i gryningen, långa middagar i skymningen… Härligt, riktig semester. En guidad heldagstur till det inre av ön är enda aktiviteten på schemat.
Andra halvan av resan, blir desto mer hektisk.
Åter i Peking betar vi av Sommarpalatset, Himmelska Fridens Torg, Förbjudna Staden, Himmelens Tempel, Kinesiska muren.
Alla dessa sevärdheter utom Himmelska Fridens Torg är världsarv. Torget är dock världsrekordstort - en halv kilometer brett och nästan dubbelt så långt!
Mötena med folk och inblicken i deras liv och kultur är upplevelser som kompletterar utflykterna till de magnifika historiska byggnadsverken.
Vi får en magisk morgon i parken vid Himmelens Tempel, dit många Peking-bor beger sig redan i gryningen.
HÄR KAN MAN HAKA PÅ en tai chi-grupp, kasta sig in i pardansen, delta i fotbollsdribblandet eller titta på musikgrupper som spelar gamla klassiska instrument, solosångare, konstnärer, drakflygare, kampsportträning, gamla farbröder som luftar sina burfåglar.
Akrobatuppvisningen en kväll är en annan höjdare. För att inte tala om maten. Guiden Fred ser till att varje måltid blir ett nytt kulinariskt äventyr ända fram till den obligatoriska Pekingankan sista kvällen.
Andra i gruppen skulle säkert framhålla shoppingen som en stor behållning. Med elva par jeans, fyra Canada Goose-jackor, mängder av tröjor, skor, klockor – tio Rolex för en hundring – Gucci-väskor och sidentäcken i bagaget hem, kan man anta att julklappsshoppingen är avklarad.

/ELISABETH WIKSTRÖM
VARFÖR RESA HIT?
Kulturen, maten och shoppingen.

NÄR?
Bästa månaderna för Peking är mars - maj och september – november. Vintermånaderna är minst turister, vilket är en fördel men var beredd på torr kyla och blåst.
Hainan är bäst under vinterhalvåret.

MISSA INTE
Himmelens Tempel med några av Pekings vackraste byggnader och en underbar vidsträckt park.
Kinesiska muren, ett 600 mil långt monument över skräcken för angriparna norrifrån - mongolerna.
Sommarpalatset, sköna palats i storslagen natur vid konstgjorda sjön Kunming.
Kulturupplevelse som Pekingopera eller kampsportuppvisning eller akrobatik.
Hutongerna, ge dig in på egen hand i Pekings gamla gränder och få en inblick i det enkla livet. Bra shopping i lokala marknader här, men glöm som vanligt inte att pruta.

SHOPPA
Sidentäcken och tyger/kläder i siden.
Jade, pärlor, porslin, lackarbeten, cloisonné.
Teer, tekannor, porslinsserviser.
Konstnärsmaterial; skrivark, kalligrafi, tusch och sigillstämplar.

FAKTA
Så reser du:
Kinalotsen och Världens Resor är bra researrangörer.

Folkmängd:
Kina 1,3 miljarder. Peking 13,8 miljoner.

Språk:
Kinesiska (mandarin), få talar engelska utom i Hongkong.

Valuta:
Yuan (CNY).

Vaccinationer:
Inga obligatoriska. Stelkramp och gulsot rekommenderas.

Visum:
Krångligt. Fixa via resebyrån.

Tidsskillnad:
+7. Kina har bara en tidszon och ingen sommartid.

  OM: Sven of Sweden   KONTAKT: [email protected]