Sven tittar in
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
JONAS TRIVS BÄST TILL HAVS (publicerad 2014-05-04)
Hans mormors morfars morfars farfar var direktör för Svenska Ostindiska Compagniet som skeppade last från Kina.
Detta släktskap var dock okänt för Jonas Jansson, när han bestämde sig för sjömansyrket efter några häftiga seglarveckor på dagens ostindiefarare.
OM AMBITIONEN ÄR ETT JOBB på världens största seglande fullriggade träskepp, låter det kanske missriktat att utbilda sig till maskinist?
Fast Götheborg är faktiskt klassad som ett motordrivet fartyg med hjälpsegel. Skrovet av 1700-talsmodell döljer ett toppmodernt maskineri, som genererar ström, omvandlar havsvatten till färskvatten och vid behov driver fartyget.
– Motorerna är till för att komma in och ut ur hamn och för att kunna hålla tidtabellen, förklarar Jonas Jansson, nyexaminerad sjöingenjör, som sedan i somras bor och arbetar heltid ombord.
HANS ALLRA FÖRSTA KONTAKT med Götheborg var under en guidad tur strax efter sjösättningen 2003.
– Två år senare drog pappa med mig på en arbetshelg, som avslutades med att tre platser till en provsegling lottades ut. Vi vann båda varsin plats.
En kort vända på fjorton dagar tog dem till Hallands Väderö, Skagen och tillbaka.
– Annars hade jag aldrig åkt båt förutom Gotlandsfärjan, berättar Jonas.
Vid provseglingen var han 16 år, vilket då var undre gränsen för arbete ombord. Därefter har han seglat jungman ytterligare fyra korta resor.
Nånstans på vägen beslöt sig Jonas, det var sjöman han skulle bli.
EFTER GYMNASIET GICK HAN en förberedande termin på Lindholmens sjöingenjörsutbildning. Där ingick fem veckor på ett containerfartyg som anlöpte Liverpool, Halifax och några hamnar på USAs östkust.
– Vi elever fick prova alla positioner ombord. En dag på bryggan med befälen, en dag på däck med underhåll, en dag vardera med en motorman och med maskinchefen och så en dag i byssan med kocken och mässman. Jag gillade maskin bäst, det kändes mest omväxlande. På däck fick man ju bara knacka rost och måla.
Jonas flyttade till Göteborg 2008 när han kom in på Chalmers.
Lägenheten droppade han efter sin sjöingenjörsexamen fyra år senare. Då bosatte han sig ombord och började arbeta. Först som volontär då han bland annat sydde segel och renoverade block, sedan en period som avlönad maskinist.
HAN VAR LOVAD EN PLATS i den fasta besättningen på expeditionen till Kina, vilket hade gett värdefull sjötid och maskinisterfarenhet.
– Det var fruktansvärt tungt när beskedet kom att Kinaresan var inställd. Stämningen på båten blev minst sagt låg.
Jonas tog en vecka påskledigt för att hjälpa sin mamma att flyttstäda. Det var ett välbehövligt avbrott, nu är han tillbaka med ny energi.
Hans mor är deckarförfattaren Anna Jansson, som även skriver barnböcker. I skeppsbiblioteket ombord står ett signerat ex av "Skeppets gåta" om unge amatördetektiven Emil Wern som försöker lösa mysteriet med ett försvinnande på Götheborg. Kopian alltså.
FAMILJEN HAR OCKSÅ EN KOPPLING nästan ända till originalskeppet Götheborg, det fick Jonas nyligen reda på.
– Jag är släkt i rakt nedstigande led till Herman Petersen, direktör i Svenska Ostindiska Compagniet från 1747. Det är två år efter Götheborgs förlisning
Om ingen ny resplan snart spikas för ostindiefararen, siktar han in sig på handelsflottan.
– Svenskflaggat är väl inte att tänka på, vi har knappt någon sjöfart alls, men i Norge kanske finns maskinistjobb, spekulerar Jonas och tillägger:
– Det gäller att ha väskan packad, det kan gå snabbt när det väl händer.
Tills dess bor han kvar på Götheborg, jobbar vidare och fortsätter sina vanliga rutiner.
EN ÄR KURSEN I POLE-DANCE som är dans och akrobatik runt en stång.
– Jag fick tipset av en tjej som var ombord förra sommaren. Utöver att det är väldigt kul och ger bra träning för hela kroppen, kände jag att jag behövde något att klättra på när båten var nedriggad i höstas.

/ELISABETH WIKSTRÖM

FOTO: ELISABETH WIKSTRÖM

JONAS JANSSON
Ålder: 25 år
Yrke: Volontär och maskinist på Götheborg
Bor: Ombord
Familj: Mamma och två äldre systrar
Intressen: Pole-dance och körsång

Faksimil från GP (2014-05-04)


FOTO: GP Namn

  OM: Sven of Sweden   KONTAKT: [email protected]